Node (Düğüm) Nedir?

Node (Düğüm) Nedir?

Blok zincir ağları, belli bir yapıda geliştirilir. Her yapı gibi belli elemanlardan oluşan bu ağların temel yapı taşları ise “düğüm” olarak adlandırılır. İngilizcede “Node” olarak bilinen düğümlerin ne işe yaradığı, türleri ve görevleri, nasıl çalıştıkları gibi sorular ise bu yazıda cevaplanmakta. Okumaya devam ederek node nedir, ne işe yarar, türleri ve görevleri nelerdir, detaylıca öğrenebilirsin. İşte, karşında node ne demek, sorusunun cevabı!

Düğümlerin Blok Zincir Ağlarındaki Görevi

Blockchain node nedir, konusuna değindiğimiz yazımızda, kriptodaki düğümlerin ağlarda ne gibi görevleri olduğundan da bahsediyoruz. Sistemin işleyişini ve güvenliğini sağlamak üzere çalışan düğümler; veri doğrulamadan dağıtılmış veri tabanı işlevine, blok zincirin kopyasının tutulmasından ağın çalışırlığını sağlamaya pek çok farklı görev üstlenir. Aşağıdaki listede tüm bu görevlerin tanımlarını görmen mümkün.

  • Blok zincir ağlarında sadece geçerli verilerin saklanması gerekir. Bu sayede herhangi bir kötü niyet olduğunda bunun önüne geçilmiş olur. İşte, düğümler, ağlardaki bu verilerin doğrulanmasını sağlayarak ağın güvenirliğine de katkı sunmuş olur.
  • Yukarıda da bahsedildiği üzere düğümler, ağlardaki verilerin doğrularken aynı zamanda o veriyi saklayan ve paylaşan bir işleyişten de sorumludur. Bu sayede veri güvenliği tek merkezden ve bağımsız olarak sağlanır.
  • Bildiğin üzere blok zincir ağları, düğümlerle bağlanır. Her düğümse blok zincirin bir kopyasını tutar. Neden mi? Zira bu durum ağın şeffaflığını sağlarken merkeziyetsizlik ilkesini de destekler.
  • Ağların birbiriyle iletişiminde de düğümler sorumludur. Bu iletişim sayesinde ağda yapılan işlemler ve oluşturulan yeni bloklar paylaşılır. Tüm bunlarsa ağın sorunsuz şekilde çalışmasına yardımcı olur.
  • Düğümlerin, blok zincir ağlarındaki güvenliğe büyük katkı sağladığını artık biliyoruz. Düğümler bunu, konsensüs mekanizmalarına katılarak da sağlar. Ağdaki konsensüs mekanizmasına katıldığında karar alma süreçlerine de dahil olan düğümler, ağın güvenilirliğini ve istikrarını artırmış olur.
  • Ağda yer alan farklı düğümler bulunur. Örneğin madenci düğümler (mining nodes) ve doğrulayıcı düğümler (validator nodes) ağdaki güvenliği sağlamak için ek görevler üstlenebilir.

Node Türleri ve Görevleri

Aşağıdaki listede blockchain node çeşitlerini ve her birinin ne işe yaradığını açık ve net biçimde görmen mümkün.

Full Node

Full Node ya da Türkçe adıyla Tam Düğüm, blok zincir ağının tam bir kopyasını barındıran ve ağa tam katılım sağlayan düğümlerdir. Bu düğümler, geçmişteki tüm işlemleri doğrular, blok zincirinin bütünlüğünü korur ve ağı diğer düğümlerle paylaşarak güncel tutar. Full Node’lar, blok zincir ağının güvenliğini ve şeffaflığını artırırken merkeziyetsiz yapının temel taşlarından birini oluşturur. Ancak bunların yanı sıra ağın tam bir kopyasını sakladıkları için de daha yüksek depolama alanı ve işlem gücüne ihtiyaç duyarlar.

Light Node

Light Node yani Hafif Düğüm, yalnızca blok zincir ağındaki işlemlerin başlık bilgilerini saklar ve doğrular. Bu özellikleri sebebiyle Light Node’lar, Full Node’lara kıyasla daha az depolama alanı ve işlem gücüne ihtiyaç duyar. Aslında Light Node’lar, sınırlı kaynaklara sahip kullanıcılar için idealdir ve genellikle kripto cüzdanları gibi uygulamalarda kullanılır. Son olarak denebilir ki bu düğümler, ağın güvenilirliği ve işleyişi için Full Node’lara bağlı olarak çalışır ve yalnızca belirli verileri indirerek hızlı ve verimli bir bağlantı sağlar.

Miner Node

Miner Node yani Madenci Düğüm, blok zincir ağına yeni bloklar eklemek ve işlemleri doğrulamak için çalışan özel bir düğüm türüdür. Bu düğümler, karmaşık matematiksel problemleri çözerek konsensüs mekanizmasına katkıda bulunur ve çözüme ulaştıklarında ödül olarak yeni kripto para birimi veya işlem ücretleri kazanır. Miner Node’lar, özellikle İş Kanıtı (Proof of Work) mekanizması kullanan blok zincir ağlarında hayati bir role sahiptir. Madencilik faaliyetleri, yüksek işlem gücü ve enerji tüketimi gerektirdiğinden özel donanımlarla gerçekleştirilir.

Bu arada yeri gelmişken “Proof of Work (PoW) ve Proof of Stake (PoS) Nedir?” başlıklı yazımız da ilgini çekebilir.

Authority Node

Authority Node yani Yetki Düğümü, izinli blok zincir ağlarında konsensüs mekanizmasını yönetmek için kullanılan bir düğüm türüdür. Bu düğümler, genellikle belirli kriterleri karşılayan güvenilir kurumlar veya kişiler tarafından işletilir. Yetki Düğümleri, İş Kanıtı (Proof of Work) veya Hisse Kanıtı (Proof of Stake) yerine Yetki Kanıtı (Proof of Authority) mekanizmasını destekler ve ağın hızlı ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlar. Merkeziyetsizlikten bir miktar ödün verse de yüksek işlem hızları ve düşük enerji tüketimi ile dikkat çeker.

Örneğin Bitcoin Node Nedir, Nasıl Kurulur?

Kripto node ne demek, sorusuna yanıt aradığımız yazımızı, Bitcoin node nedir, sorusunu cevaplayarak sonlandırıyoruz. Bitcoin düğümünü, Bitcoin blok zincirine bağlı bir bilgisayar veya cihaz olarak tanımlamak mümkün. Bitcoin ağının işlemesini sağlamak için hayati bir rol oynayan bu düğümler, Bitcoin ağının tam bir kopyasını barındırır, işlemleri doğrular ve blokların doğruluğunu kontrol eder. Bitcoin Node’ları, bu özellikleri sayesinde merkeziyetsizliğin temel unsurlarından biri olarak kabul edilirken Bitcoin ağını hem güvenli hem de sansüre dayanıklı hale getirir. Peki neden Bitcoin düğümü kurulur? Bitcoin Node kurmak, blok zincir ağının bir parçası olmanı sağlar ve aynı zamanda ağın şeffaflığına katkıda bulunur. İşte, bir Bitcoin Node kurulum adımları!

  • En az 500 GB boş depolama alanı, güçlü bir işlemcisi, en az 8 GB RAM’i ve hızlı bir internet bağlantısına sahip bir bilgisayarın edinerek işe başlamalısın.
  • Bitcoin ağına katılmak için gerekecek olan açık kaynak kodlu Bitcoin Core yazılımını bilgisayarına indirerek devam etmelisin.
  • Yazılımı ilk çalıştırmada blok zincirinin tam kopyasını indirmek için sabırlı olmalısın; zira bu işlem, Bitcoin’in büyüklüğünden ötürü günler sürebilir.
  • Yazılım tam senkron duruma geçtikten sonra sen de artık Bitcoin ağındaki düğümlerden biri olursun. İşlemleri doğrulama, ağdaki blokları paylaşma ve blok zincirine katkı sağlama görevleri seni bekler!
  • Bitcoin Core’un güvenliğini sağlamak için düzenli olarak güncellemeleri kontrol edip yüklemeyi ihmal etme. Ayrıca düğümün çalıştığı cihazı kötü amaçlı yazılımlardan korumak için güvenlik önlemlerini de artırabilirsin.

Ek olarak Full Node Nedir? başlıklı yazımız da ilgini çekebilir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, müşterilerin ve diğer yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan BitHero Kripto Varlık Alım Satım Platformu A.Ş. sorumlu tutulamaz. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

BitHero icon
BitHero | Kripto Uygulamayı indirin, profesyonelce alın satın.
Download Bithero App