Kripto para piyasası içerisinde sıkça karşılaşılan kavramlar arasında madencilik de yer alır. Piyasa içerisinde oldukça önemli olan kavramlardan biri olan kripto para madenciliği, kripto para üretiminde kullanılan bir yöntemdir. Bitcoin ve Ethereum dahil olmak üzere pek çok popüler kripto para birimi için kullanılmaktadır. Kripto varlıklar içerisinde aktif bir şekilde kullanılan bu madencilik nedir, nasıl çalışır? Kripto para madenciliği hakkında merak edilenleri araştırdık. Detaylara birlikte bakalım.
Kripto Para Madenciliği Nedir?
Kripto para piyasası içerisinde kripto madenciliği nedir sorusu merak edilenler arasında yer alır. Kripto madenciliği, kripto paraların işlem gördüğü, blok zinciri ağlarında gerçekleşen süreç olarak bilinir. “Mining” olarak da bilinen bu işlem blok zincir ağları üzerinde şifreleme yoluyla üretilen kripto paraların farklı üretim yolu yani madencilik ile üretilmesidir. Blockchain teknoloji üzerinden bulunan blokların matematiksel algoritmanın farklı teknikler ile çözümlenmesiyle bu işlem gerçekleşir. Böylece blok zincirine yeni bloklar eklenerek kripto para varlığında çoğalma yaşanır. Buradaki temel amaç ağda bulunan işlemleri doğrulayarak yeni kripto para oluşumunu dengelemektir. Madencilik bir nevi kripto paraların işlemesi için gerekli olan yapıların üretilmesi sürecini kapsar. Kripto para madenciliği kripto paranın çalışır düzeyde tutarak işlem yapılabilmesine imkan sağlar. Bu madencilik kripto para ağını sahte işlemlerden ve saldırılara karşı koruma sağlayarak mevcut merkeziyetsiz yapının oluşumunu da destekler.
Madencilik Türleri Nelerdir?
Kripto para madenciliği yapmanın birden farklı yolu bulunur. Bu çeşitlilik zaman içerisinde oluşmuş olup blok zincirlerinin gelişimiyle ilerlemiştir. Blok zincirleri geliştikçe madencilik ekipmanları da gelişmiş olup ortaya kullanılabilecek birden fazla madencilik tekniği çıkmıştır. Kripto para madenciliğinde kullanılan bu yöntemler kripto varlığın türüne ve özelliklerine göre değişmektedir. Bu ekipmanlar; merkezi işlem birimi (CPU), grafik işlem birimi (GPU) ve uygulamaya özel entegre devre (ASIC) olmak üzere 3 farklı ekipmanı içermektedir. Bu madencilik sistemleri kısaca şu şekilde özetlenebilir:
- Merkezi İşlem Birimi (CPU) Madenciliği: Bu madencilik yönteminde madenciler belirli bir bilgisayar ve blok zinciri üzerinden madencilik yapmak için bilgisayarın merkezi işlem birimini (CPU) kullanmaktadır. CPU madenciliği, Bitcoin ile başlamış ancak zorluk arttıkça farklı şifreleme algoritmaları kullanılmış ve daha fazla blok zinciri ortaya çıkmış ve daha fazla işlem gücü gerekli hale gelmiştir. Bu madencilik yönteminde zorluk arttıkça daha fazla CPU gücü gerektiği için iyi bir bilgisayar sisteminin kullanılması önemlidir.
- Grafik İşlem Birimi (GPU) Madenciliği: Bu madencilik türü birçok bilgisayarda bulunun özel grafik kartlarını kullanarak mining yapmaktadır. Blok zinciri geliştiricisi GPU madenciliğini CPU madenciliğine göre daha verimli ve karmaşık algoritmaları gerçekleştirmesine yönelik geliştirmiştir. Zaman içinde ise GPU madencilik sistemi CPU’nun yerini almıştır.
- Uygulamaya Özel Entegre Devre (ASIC) Madenciliği: Bu madencilik yöntemi, bünyesinde birden fazla işlemci barındırması ile en güçlü madencilik altyapılarından biridir. Yüksek hesaplama özellikleri ile minin yapılan cihazlara özel olarak geliştirilen bu sistem birçok amaç için kullanılmaktadır. Çoğunlukla Litecoin ve Bitcoin kripto varlıkları için en çok tercih edilen madenciliktir.
Madencilik Nasıl Yapılır?
Kripto para madenciliği nasıl yapılır, sorusu bu konu hakkında en çok merak edilenler arasındadır. Kripto para madenciliği yapmak için teknik anlamda güçlü bir bilgisayar donanımına ihtiyaç vardır. CPU, GPU, ASIC gibi teknik donanıma sahip madencilik ekipmanı çeşitlerinden yararlanarak yapabilmen mümkündür. Bu alana yeni yeni bir merakın söz konusu ise CPU madenciliği işlem hızı yüksek cihazlarda kısa sürede madencilik yapabilmeni sağlar. Üstelik sanal kripto para cüzdanının olması bu madencilik çeşidi için yeterlidir. ASIC madenciliğinde üst düzeye sahip teknolojiler gereklidir. Son zamanların en popüler madencilik teknolojilerindendir. Algoritma kısa sürede çözülerek kripto madenciliği yapılır. Bu yöntemlerin yanında bulut madenciliği yaparak da mining yapabilirsin. Teknik donanım ve zaman kısıtlı olduğu zamanlarda kullanılan bu yöntemde sıklıkla kullanılan sistemler arasındadır. Bu madencilik yöntemi en az 12 ay süreli kontratlar ile güvenli altına alır ve sıklık tercih edilen bir yöntemdir.
Kripto para madenciliği nedir gibi soruların tüm cevapları yazımızda!
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.