ERC-20 Nedir?

ERC-20 Nedir?

Kripto para dünyası içinde karşımıza sıkça çıkan kavramlardan biri ERC-20‘dir. Her geçen gün yeni bir gelişmeyle karşımıza çıkan ERC-20 ortaya çıktığı tarihten bu yana ciddi bir büyüme elde ederek kripto para ekosistemi içerisinde önemli bir yer edinmiştir. Peki ERC-20 nedir? ERC-20, Ethereum ağı üzerinde çalışan ve kripto para birimlerinin nasıl oluşacağına ve etkileşime gireceğine dair bir altyapı sunan protokoldür. Kripto para piyasası içinde önemli bir konuma sahip olan ERC-20, token’lar üzerinde teknik bir standart kurar. Kurulan bu standart geliştiricilere farklı projelerdeki token’larla uyum içinde çalışma kolaylığı sağlar. Böylece Ethereum blok zinciri üzerinde yer alan token’lar sorunsuz bir şekilde işlem görmektedir. Kripto para piyasası içinde en çok tercih edilen token standardı olan ERC-20 ortaya çıkışından bu yana iyi bir büyüme ve gelişme göstererek kripto para ekosisteminde popülerleşmiştir.

ERC-20 Ne Demek?

ERC-20, Ethereum blok zinciri üzerinde token geliştirmek için kullanılan bir altyapı ve standarttır. Açılımı “Ethereum Request for Comments 20” olup kısaca ERC-20 olarak ifade edilmektedir. Kasım 2015 yılında Fabian Volgelsteller tarafından oluşturulmuş Eylül 2017 yılında da resmi bir şekilde kripto para piyasasına çıkarılmıştır. Ethereum blok zincirinin bir protokolü olan ERC-20, blok zinciri üzerindeki token’lar ile uyumlu olarak token’ların gelişmesi ve çalıştırılmasına yardımcı olmaktadır. ERC-20 ağı, Ethereum blok zinciri üzerindeki token’ları geliştirmenin yanında bu token’ların cüzdanlar arasında transfer edilmesini de kolaylaştırmaktadır. Belirli bir protokole sahip olan ERC-20 ağı, protokol kuralları çerçevesinde transfer edilen token’ların cüzdanda nasıl saklanacağı ya da satılacağı gibi temel işlevleri de belirleyerek kripto para piyasası içinde yol gösterici bir rol üstlenmektedir. ERC-20 ağı, bir token’ın sahip olması gereken belirli işlevleri ve ağ içerisindeki davranışlarını da tanımlamaktadır. Böylece bu ağ üzerinde oluşturulan token’lar borsa ve diğer platformlar içerisine kolayca adapte olabilirler. Günümüzde geniş bir ekosisteme sahip olan ERC-20 birçok token’a da altyapı sağlamaktadır.

ERC-20 Nasıl Çalışır?

ERC-20 token standardı akıllı kontartlar veya önceden ayarlanan anlaşmalar aracılığıyla yönetilmektedir. Aslında ERC-20 token’ları Ethereum ağı üzerindeki bir akıllı kontrattır. Böylece token’ların nasıl üretileceği, dağıtılacağı, transfer edileceği gibi belirli durumlarda hangi işlemleri gerçekleştirebileceğine dair kuralları içermektedir. Burada bahsi geçen akıllı kontratlar, gerekli koşullar karşılandığında otomatik olarak işlem yapan ve Ethereum blok zinciri üzerinde çalışan bir program olarak düşünülebilir. ERC-20 yapısı da çeşitli eylem, temel fonksiyonları üstlenmek üzere programlanmış bir sistemdir. ERC-20 standardı içindeki çalışma prensibi içinde yer alan başlıca fonksiyonlar şu şekildedir:

  • Transfer: Token’in bir kullanıcıdan diğer bir kullanıcıya gönderilmesini sağlar.
  • totalSupply: Dolaşımda yer alan toplan token miktarını ifade eder.
  • blanceOF: Belli bir adresteki token miktarının sorgulanmasını gerçekleştirir.
  • approve: Bir kullanıcının başka bir kullanıcıya token harcama yetkisi vermesini sağlar.
  • transferFrom: approve ile yetkilendirilmiş kullanıcının token transferi sağlaması görevini üstlenir.
  • allowance: Yetkilendirilmiş transfer limiti hakkında bilgi sağlar.

Verilen bu fonksiyonlar ERC-20 token’larının farklı uygulamalar ile senkronize bir şekilde çalışabilmesini sağlar. Böylece güvenli bir şekilde Bu yapısı sayesinde ERC-20 sistemi merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymadan şeffaf, güvenli ve otomatik bir şekilde çalışmaktadır.

ERC-20 Token’ları Hangileridir?

ERC-20 ağı üzerinde birden fazla token yer almaktadır. ERC-20 üzerinde oluşturulan token’lar sorunsuz bir şekilde çalışarak değiş tokuş yapılabilir, token sahiplerine yönetişim hakkı tanır, ağ operasyonlarını destekleyebilir, stake edilebilir, token sahiplerine ödül kazandırabilmektedir. ERC-20 tabanlı coin’lerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Ape Coin (APE)
  • Uniswap (UNI)
  • Shiba Inu (SHIB)
  • USD Coin (USDC)
  • Poligon (MATIC)
  • Chainlink (LINK)

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, müşterilerin ve diğer yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan BitHero Kripto Varlık Alım Satım Platformu A.Ş. sorumlu tutulamaz. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

BitHero icon
BitHero | Kripto Uygulamayı indirin, profesyonelce alın satın.
Download Bithero App