Bitcoin’in toplam kripto para piyasasındaki piyasa değeri oranını ifade eden Bitcoin dominance, belli bir formüle dayanarak hesaplanır. Kriptoda dominasyon ve Bitcoin’in dominansı ile ilgili tüm merak edilen soruları yanıtladık!
Kripto Dominance Nedir?
Kripto dominance, belirli bir kripto para biriminin, toplam kripto para piyasası içindeki piyasa değeri oranını ifade eder. En yaygın olarak Bitcoin dominance bilinir ancak bu kavram Ethereum, BNB gibi diğer büyük kripto paralar için de kullanılabilir. Kripto dominansı, bir coin’in piyasadaki güç ve etki düzeyini gösterdiği için önemlidir ve özellikle piyasa trendlerini analiz ederken kullanılır. Dominance ne demek sorusunun yanıtını artık biliyorsun. Haydi şimdi de dominance hareketlerinin piyasalardaki etkilerine bakalım!
Dominance Yükselirse Ne Olur?
Yüksek dominance oranı; ilgili kripto para birimine yoğun talep olduğu, söz konusu coin’in piyasada daha fazla güven duyulan bir konumda olduğu ve diğer coin’lere göre daha fazla sermaye çektiği anlamını doğurur. Peki dominance yükselirse ne olur?
- Yatırımcılar söz konusu coin’e yönelir ve bu coin piyasanın büyük kısmını domine etmeye başlar.
- Bitcoin gibi büyük hacimli coin’lere giriş artar çünkü yatırımcılar genelde belirsizlikte, düşüş beklentisinde ve volatiliteden kaçarken BTC gibi daha güvenli varlıklara yönelir.
- Bitcoin dominansı yükseliyorsa genellikle altcoin’lerde düşüş yaşanabilir, hacimler düşebilir, kazanç potansiyeli kısa vadede azalabilir.
- Altcoin sezonu ertelenmiş olabilir.
- Yatırımcılar Bitcoin dışındaki kripto paralara yönelir.
- Altcoin fiyatlarında sert yükselişler görülebilir.
- DeFi, Layer 2, GameFi gibi altcoin sektörlerinde hareketlenmeler başlar.
- Sermaye dağılımı genişler, piyasa daha fazla çeşitlenir.
- Küçük ve orta ölçekli projeler daha fazla yatırım alabilir.
- Altcoin’lerdeki ani hareketler sıklaşabilir.
- Kâr-zarar oranları daha agresif hale gelebilir.
- Bitcoin’e olan talep görece azalır ancak bu kötü bir anlam taşımaz. Yatırımcıların başka fırsatlar aradığı yorumu yapılabilir.
Dominance Düşerse Ne Olur?
Dominance nasıl düşer, düşerse ne olur sorularını da hemen yanıtlayalım: Yeni coin’ler ilgi görmeye başladıysa, sermaye başka kripto paralara dağılmışsa ve yatırımcılar daha fazla risk almaya başladılarsa dominance grafiğinin düşme eğiliminde olduğu anlamı çıkarılabilir. Peki dominance düşerse ne olur?
Bitcoin Dominance Nasıl Hesaplanır?
Bitcoin dominance nasıl hesaplanır sorusuna formülle kısa bir yanıt vermek mümkün. Dominance hesaplama için kullanılan formül şu şekildedir:
Bitcoin Dominance = (Bitcoin Piyasa Değeri / Toplam Kripto Piyasa Değeri) x 100
Örneğin:
Bitcoin’in piyasa değeri 600 milyar dolar
Tüm kripto paraların toplam piyasa değeri 1.5 trilyon dolar
Bu durumda:
Dominance = (600 / 1500) x 100 = %40 olur.
Bitcoin Dominansı Neden Önemlidir?
Bitcoin dominansı piyasa eğilimlerini göstermesi, altcoin sezonunu tahmin etmeye yardımcı olması, piyasa korku ve güven iklimini ortaya koyması açısından önemlidir. Örneğin; Bitcoin dominansı yükseliyorsa, yatırımcılar genellikle daha güvenli bir liman olan BTC’ye yönelir. Düşüyorsa, risk iştahı artmış ve sermaye altcoin’lere kayıyor olabilir. Bunun yanı sıra BTC dominansı düşerken altcoin’lerin performansı artabilir. Dominance grafiği, “alt season” olarak bilinen altcoin rallilerinin başlangıç veya bitiş sinyallerini verebilir. Ayrıca bir yatırımcı olarak dominans verisine bakarak portföylerini BTC ağırlıklı ya da altcoin ağırlıklı şekilde oluşturabilirsin. Dolayısıyla Bitcoin dominansı portföy dağılım stratejisi açısından adeta bir kılavuz görevi görür.
Dominance Kaç Olmalı?
Dominance grafik incelemesi yapanlar daha iyi yorumlarda bulunabilmek için ideal dominance oranlarını merak ediyor elbette. Ancak dominance kaç olmalı sorusunun kesin bir cevabı yoktur çünkü dominance oranı sabit bir hedef değil, piyasa koşullarına göre değişken bir göstergedir. Ancak bazı referans aralıklar, piyasanın durumunu anlamanda yardımcı olabilir. Örneğin dominance %60 ve üzerinde yani “yüksek” olduğunda genellikle yatırımcılar riskten kaçar, altcoin’ler baskılanabilir. Bu oran genellikle ayı piyasasında görülür. Dominance oranı %40-60 arasında yani “normal” aralıkta olduğunda dengeli bir piyasadan söz edebilmek mümkün olur. Bu dengenin hakim olduğu piyasa koşullarında hem BTC hem de altcoin’lere sermaye girişi vardır. Dominance %40 altında yani “düşük” olduğunda ise altcoin’lere olan ilgi artar, piyasa risk almaya daha açık hale gelir. Ancak unutmamak gerekir ki dominance hiçbir zaman tek başına karar kriteri olmamalıdır. Fiyat hareketleri, hacim, makroekonomi, haber akışı gibi faktörlerle birlikte değerlendirilmelidir. Terra (LUNA) coin ile ilgili merak ettiklerini öğrenmek için hemen tıkla!
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, müşterilerin ve diğer yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan BitHero Kripto Varlık Alım Satım Platformu A.Ş. sorumlu tutulamaz. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.