Finans ve yatırım dünyasında alım satım kadar önemli bir unsur daha var: Zamanlama. Bu noktada stop limit emri karşımıza çıkıyor. Yatırımcılar, riskleri azaltmak ve daha kontrollü bir alım-satım işlemi gerçekleştirmek için bu emir türünü tercih edebiliyor. Kripto para gibi pek çok finansal piyasada bu emir tipi yaygın. Bu yazımızda stop limit emri nedir, nasıl çalışır gibi merak edilen soruların yanıtlarını sıralıyoruz.
Stop Limit Nedir?
İlk olarak stop limit ne demek onu biraz açalım. Stop limit, belirli bir fiyata ulaşıldığında otomatik olarak alım ya da satım emri oluşturan bir emir türüdür. Stop limit emri, bir stop ve bir limit emrinin özelliklerini birleştiriyor. Bu yüzden bir stop limit emri vermek için öncelikle iki ayrı emir oluşturman gerekiyor. Bunlar stop fiyat ve limit fiyat olarak ikiye ayrılıyor.
Bu noktada önce stop limit tetikleme fiyatı nedir onu öğrenmekte yarar var. Stop fiyat, limit emrinin aktif hale gelmesini sağlayan bir eşiktir. Yani stop fiyat, emrin aktif hale gelmesini tetikliyor. Mevcut finansal varlığın piyasa fiyatı eşik değere ulaştığı zaman ve diğer şartlar da uygunsa alım satım süreci otomatik olarak başlıyor.
Şimdi sıra limit emrine ve limit fiyatına geliyor. Limit fiyat, al-sat işleminin yalnızca belirli bir fiyat aralığında gerçekleşmesini sağlıyor. Eğer varlık bu fiyat aralığında değilse alım satım gerçekleşmiyor. Bu sayede eğer alım yapacaksan ödeyeceğin en fazla fiyatı, satış yapacaksan sahip olacağın en az fiyatı belirliyorsun. Hızlı hareket eden piyasalarda olumsuz işlemlerden kaçınmak isteyen yatırımcılar bu limit fiyatlarını önceliklendiriyor.
Son olarak bir de emrin süresi var. Yani bahsettiğimiz emir ve fiyat aralıkları ile ilgili bir zaman ayarlaması yapabilirsin. Bu sayede emrin ne kadar zaman geçerli olacağını kesinleştirebilirsin.
Stop Limit Ne İşe Yarar?
Stop limit emirleri çeşitli piyasalarda uygulanabilir ve yatırımcılara risk yönetimi konusunda avantaj sağlayabilir. Ayrıca otomasyon ve esneklik sunması gibi kolaylaştırıcı özellikleri vardır. Yatırımcılar, piyasa fiyatlarının hareketini sürekli olarak izlemek zorunda kalmadan işlem yapabilmek için bu koşullu emirleri kullanabiliyor. Aynı zamanda ani düşüşlerde finansal varlığı hızlıca satmak ya da satın almak isteyen yatırımcıların öne çıkan tercihlerinden biridir.
Stop Limit Emri Nasıl Çalışır?
Gelelim borsada stop emir nasıl verilir ve nasıl çalışır bölümüne. Diyelim bir yatırımcının elinde 1 tane Bitcoin (BTC) var ve güncel fiyatı 65 bin dolar. Yatırımcı, fiyat 63 bin dolara düşerse satış emri verip daha fazla zarar etmeden çıkmayı isteyebilir. Böyle bir senaryoda stop fiyat 63 bin dolar, limit fiyat ise 62.800 dolar olabilir.
Yani BTC’nin fiyatı 63 bin dolara düştüğünde borsa otomatik olarak 62 bin 800 dolardan satmak için bir emir oluşturabilir. Bu örnekte, limit emrinin aktif hale gelmesini sağlayan stop fiyatımız 63 bin dolar oldu. Artık alım satım işlemi tetiklenmiş durumda. Peki bu kripto parayı kaçtan satacağız? Orada ise belirlenen limit olarak 62 bin 800 dolar, satışa sunulan fiyat oluyor.
İstersen Emir Tipleri Nelerdir? başlıklı yazımıza göz atabilir, diğer emirleri de öğrenebilirsin.
Stop Limit Emri Nasıl Verilir?
Çoğu kripto borsasında stop limit emri şöyle verilir:
- Al/Sat ekranına gir
- Emir türü olarak “Stop-Limit” ya da “Koşullu Emir” seç
- Stop fiyatını yaz (emrin tetikleneceği fiyat)
- Limit fiyatını yaz (borsaya iletilecek fiyat)
- Süreyi belirle
- Miktarı gir ve onayla
Stop Limit Emirleri Ne Kadar Süreyle Geçerlidir?
Stop limit emirlerinin geçerlilik süresi, emir verirken seçtiğin zaman ayarına bağlıdır. Genellikle günlük emir veya iptal edilene kadar geçerli olmak üzere 2 seçenek var. Günlük emir sadece ilgili işlem günü için geçerli oluyor. Eğer tetikleme fiyatı o gün gerçekleşmezse, emir otomatik olarak iptal oluyor. İptal edene kadar geçerli seçeneğinde ise emir, adı üzerinde sen iptal edene kadar geçerliliğini koruyor. Bu durumda günlerce, hatta haftalarca bu şekilde kalabiliyor. Kripto borsalarının çoğunda yaygın olarak iptal edene kadar geçerli seçeneği kullanılıyor. Yani stop limit emri, sen silene kadar ya da gerçekleşene kadar aktif kalıyor.
Stop Limit Emrinin Dezavantajları
Stop limit emirlerinin birçok güçlü yanı olmasına rağmen dezavantajları da vardır. Piyasa hızla hareket ediyorsa ve fiyat limit fiyatına ulaşmıyorsa, emir hiç gerçekleşmeyebilir. Stop-limit emirlerinin bir diğer dezavantajı fiyat boşluklarına karşı koruyamaması. Yani ilgili finansal varlığın fiyatı bir seviyeden diğer seviyeye sıçrarsa belirlediğin fiyat aralıklarında işlem gerçekleşmeyebilir.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, müşterilerin ve diğer yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan BitHero Kripto Varlık Alım Satım Platformu A.Ş. sorumlu tutulamaz. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.