En Güvenilir Stablecoin'ler Listesi

En Güvenilir Stablecoin’ler Listesi

Stablecoin’ler günümüzde kripto para ekosisteminin en önemli parçalarından biri. Bitcoin ve Ethereum gibi değişken kripto para birimlerinin aksine stablecoin’ler, geleneksel bir para birimine, genellikle ABD dolarına sabitlenmiş kripto paralardır. Esas amaç fiyat dalgalanmalarından etkilenmemek. 2024 yılının son aylarında, kripto para işlemlerinin çok büyük bir bölümünü oluşturması bu coin’leri daha popüler kılmaya başladı. Bu yazıda en güvenilir stablecoin çeşitleri hangileri onlara bakıyoruz.

Stablecoin Nedir?

Listeye geçmeden önce bilmeyenler için stablecoin nedir özetleyelim. Stablecoin’ler, ABD doları ve euro gibi itibari para birimlerine (fiat) sabitlenerek stabil bir değer sunmaya çalışan bir kripto para türüdür. Bu açıdan sabit kripto paralar olarak da biliniyor. Bu coin’ler genellikle değişken olan kripto para piyasasında güvenli bir liman sunmayı ve geleneksel para birimlerinin istikrarını kripto para birimlerinin avantajlarıyla birleştirmeye amaçlıyor. Bu yüzden stablecoin’ler genellikle sabit bir değer sunuyor veya fiyatları az miktarda iniş çıkış yaşıyor. Şimdi hazırsan en bilinen ve en güvenilir stablecoin hangisidir göz atalım.

Stablecoin Listesi: Dünyanın En Büyük Sabit Kripto Paraları

Tether (USDT)

En popüler stablecoin hangileri dersen listenin ilk sırasına Tether yerleşiyor. 2014 yılında oluşturulan Tether, kripto para piyasasındaki en bilinen stablecoin’lerden biridir. Haziran 2025 tarihi itibarıyla piyasa değeri 155 milyar doları geçen Tether, ABD dolarına 1:1 oranında sabittir. Para transferi enflasyon, kripto para oynaklığına karşı ABD doları ile bağlantılı bir şekilde öne çıkıyor. Düzenleyici kurumların şeffaflık talepleri ile birlikte Tether’in zaman zaman önemli sorular ile karşı karşıya kaldığını not edelim.

USD Coin (USDC)

USDC, ABD dolarına sabitlenmiş bir stablecoin’dir ve Ethereum dahil olmak üzere birçok blok zincirinde çalışıyor. Finansal teknoloji şirketi Circle tarafından yönetilen USDC, küresel ödemelerin neredeyse anında, düşük maliyetli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için 7/24 likidite sağlıyor. Hem geleneksel hem de merkezi olmayan finans alanındaki güçlü varlığı ile biliniyor. Haziran 2025 verilerine göre piyasa değeri 61 milyar doları aşmış durumda.

Ethena USDe (USDe)

Farklı stablecoin’ler nelerdir ona bakarsak Ethena USDe, kendine has modeli ile öne çıkıyor. 2025 yılı ile birlikte piyasa değeri 6 milyar dolara yaklaşan USDe, Ethereum blok zincirinde çalışıyor. Bu stablecoin’in dinamiği görece biraz daha farklı: Synthetic dollar (sentetik dolar) olarak tanımlanıyor ve ABD dolarının değerini takip ediyor. En basit ifadeyle dolar değerini korumak için kripto varlıkları kullanıyor. Bu delta-hedging stratejisi sayesinde dolara sürekli yakın bir değerde kalmayı hedefliyor. Ayrıca ETH/stETH gibi kripto teminatlarla desteklenen bir yapısı var. İşlem yaptığı borsaların çökmesi halinde ciddi riskler doğabilir.

Dai (DAI)

Haziranda 2025 döneminde piyasa değeri yaklaşık 5,36 milyar dolar olan Dai, stablecoin listesi içinde öne çıkıyor. Bu coin Ethereum blok zincirinde çalışıyor. MakerDAO tarafından yönetiliyor ve akıllı sözleşmeler aracılığıyla kripto teminatıyla destekleniyor. Kullanıcılar, akıllı sözleşmelere teminat olarak farklı kripto paralar yatırabiliyor. Tether gibi merkezi sabit coin’lerin aksine, Dai merkezi olmayan bir stablecoin. Merkezi olmayan platformlarda borç verme, ticaret ve ödemelerde yaygın.

World Liberty Financial USD (USD1)

World Liberty Financial USD, ABD dolarına sabitlenen, nakit ve ABD hazine bonoları ile desteklenen, Trump ailesi ile bağlantıları olan bir stablecoin’dir. Bununla beraber hiçbir siyasi bağlılık iddiasında bulunmuyor. Şeffaf bir stablecoin sunarak geleneksel finans ile kripto piyasası arasında köprü kurmayı hedefliyor. USD1 özellikle sınır ötesi ödeme işlemlerinde öne çıkıyor.

First Digital USD (FDUSD)

Hong Kong merkezli olan First Digital USD, Hong Kong’un stablecoin yasalarına uygun olarak çalışıyor. Bir ABD doları veya eşdeğer varlıklarla destekleniyor. FDUSD, istikrarlı ve dengeli bir dijital dolar sunmayı, geleneksel finans ve kripto arasında köprü kurmayı hedefliyor. Genellikle sınır ötesi ödemeler, DeFi ve düşük fiyat oynaklığı olan ticaretlerde tercih ediliyor.

PayPal USD (PYUSD)

Haziran 2025 tarihi itibarıyla PayPal USD, yaklaşık 926 milyon dolar piyasa değerine sahip. 2023’te piyasaya sürülen PayPal USD, PayPal’ın ödeme altyapısını, blok zinciri ile birleştirmeyi amaçlıyor. Ayrıca hız, maliyet ve güvenliği dengelemek için birden fazla blok zinciri/platformdan yararlanıyor. Bunlar Ethereum, Solana ve Stellar.

TrueUSD (TUSD)

TUSD, şeffaflık ve düzenleyici kurumlara uyumluluğa odaklandığını vurgulayan bir stablecoin. Canlı denetimleri uygulayan ilk stablecoin’lerden biri. TrustToken tarafından oluşturulan TUSD, birden fazla blok zinciri ağında mevcut. Kullanımı ise özellikle borsalar, kredi platformları ve ödeme sistemleri arasında yaygın.

Stabilcoin Çeşitleri

Stabilcoin’ler, yukarıda da dediğimiz gibi fiyat istikrarını sağlamayı amaçlıyor. Buna göre tasarlanmış çeşitli modeller var. En popülerlerinden bazıları şunlar:

  • İtibari para ile sabitlenmiş stabilcoin’ler: “Fiat” olarak bilinen itibari paralar, bir hükümetin desteklediği yasal ödeme aracı olarak kabul ettiği paradır. Fiat ile sabitlenen stabilcoin’ler, aynı zamanda en popüler stabilcoin’lerdir. Bu tür coin’ler geleneksel para birimlerinin değerine 1:1 oranında bağlıdır. Yaygın olarak ABD doları ve euro gibi itibari para birimlerine sabittir.
  • Kripto destekli stablecoin’ler: Bu sabit kripto paralar, diğer kripto para birimlerinin rezervleri tarafından destekleniyor. Bu modelde “kripto teminatı” vardır. Dai bu türün en popüler stablecoin’lerinden biri.
  • Emtiaya sabitlenmiş stabilcoin’ler: Emtia destekli stablecoin’ler altın, gümüş veya diğer somut emtialar gibi fiziksel varlıkların değerine bağlıdır.

Stablecoin Seçerken Nelere Dikkat Etmelisin?

Bu yazı yatırım tavsiyesi değil ama nelere dikkat edileceğini bilmek önemli. Regülasyonlara uyup uymadığı, hangi borsalarda işlem gördüğü, hangi platformlarda kullanıldığı stablecoin seçiminde en önemli kriterler arasında yer alıyor.

Stablecoin’ler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

En güvenilir stablecoin hangisidir?

Hiçbir stablecoin %100 güvenli olarak kabul edilemez çünkü ilgili borsaların çökmesi gibi riskler söz konusudur. Bir stablecoin’in sadece adında “stabil” yazıyor olması, onun güvenli olduğu anlamına gelmez. Bağımsız firmalar aracılığıyla şeffaflığı koruyan, düzenleyici resmi kurumların taleplerine güvenilir şekilde karşılık veren bir stablecoin olması önemlidir.

Kaç tane stablecoin var?

Şu anda yüzlerce stablecoin bulunuyor. Her biri farklı kullanım durumlarına ve tercihlere hitap ediyor.

Hangi stablecoin’ler ABD doları ile destekleniyor?

ABD doları destekli stablecoin’lere Tether (USDT) ve USD Coin (USDC) örnek gösterilebilir.

Stablecoin’ler denetleniyor mu?

USD Coin (USDC), PayPal USD (PYUSD) gibi bazı stablecoin’ler sıkı bir şekilde denetlenirken bazıları daha az denetleniyor. Kullanıcılar, ilgili stablecoin’in denetlenmesi ile ilgili güncel bilgileri mutlaka takip etmeli.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, müşterilerin ve diğer yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan BitHero Kripto Varlık Alım Satım Platformu A.Ş. sorumlu tutulamaz. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Daha Fazla İçerik

BitHero icon
BitHero | Kripto Uygulamayı indirin, profesyonelce alın satın.
Download Bithero App