Ripple adındaki bir şirket tarafından kontrol edilen XRP coin,finansal kurumlar arasında daha hızlı ve daha ucuz sınır ötesi ödemeleri kolaylaştırma amacı taşır (SWIFT sistemine, blok zinciri tabanlı ucuz ve hızlı alternatif olma imkanı sunar). Bu ve bunun gibi birtakım özellikleri ile diğer kripto para birimlerinden ayrılan XRP coin ile ilgili merak edilenlerin tümünü bu yazıda derledik!
Ripple Hakkında: Ripple Ne Demek?
Ripple, blockchain teknolojisini kullanarak küresel finansal işlemlerini hızlandırmak ve maliyetleri azaltmak amacıyla geliştirilen bir ödeme protokolü ve kripto para ağıdır. ABD merkezli Ripple Labs tarafından 2012 yılında geliştirilmiş olan Ripple, Türk Lirası ve doların yanı sıra çeşitli kripto para birimlerini, diğer emtiaları ve değer birimlerini destekler. Sınır ötesi ödemelerin çok daha hızlı, daha güvenilir ve daha az maliyetli bir şekilde gerçekleşebilir hale gelmesini hedefleyen Ripple; bankalar, finansal kurumlar ve ödeme sağlayıcıları arasında konumlanan bir ödeme protokolüdür.
Ripple ile ilgili bilinmesi gereken önemli bilgileri şu şekilde sıralamak mümkün:
- Ripple’ın ödeme ağına “RippleNet” adı verilir. RippleNet bankalar ve finansal kurumlar arasında hızlı ve düşük maliyetli sınır ötesi ödemelerin gerçekleştirilmesini mümkün kılar. Bu ağda ödeme yapma işlemlerinin daha verimli hale gelmesi için XRP kripto para birimi kullanılabilir.
- XRP, Ripple ağının oluşturduğu bir kripto para birimidir. XRP’nin oluşturulma amacı RippleNet’in hızlı ve düşük maliyetli ödeme sağlama hedeflerini desteklemektir.
- Ripple’ın kendi konsensüs defteri vardır. İşlemlerin doğrulandığı ve kaydedildiği bir sistem olan bu konsensüs algoritması, işlemleri çok kısa sürede doğrulayarak ağın hızlı işlem yapmasını sağlar.
- Ripple başlangıçta bankalar ve finansal kurumlar arasında sınır ötesi ödemelerin hızlandırılması ve maliyetlerin azaltılması gibi kurumsal hizmetlere odaklanmıştır.
- Ripple protokolü her ne kadar merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymadan çalışabilme özelliğine sahip olsa da Ripple Labs şirketi, Ripple protokolünün geliştirilmesi ve teşviki konusunda önemli bir rol oynamaktadır.
Ripple ile XRP Aynı Şey mi?
Ripple ile XRP hala karıştırılmakta, öyle ki XRP coin’den Ripple coin diye bahsedenler de var. Ancak Ripple ile XRP tamamen farklı iki kavramdır. Ripple, internet aracılığıyla para göndermek için kullanılan bir iletişim protokolü iken XRP ise platformda kullanılan yerel kripto para birimidir.
Dolayısıyla Ripple, XRP’den çok daha fazlasıdır demek doğru olacaktır.
XRP Coin Nedir, Ne Zaman Ortaya Çıktı?
ABD merkezli Ripple Labs şirketi tarafından geliştirilen ve kısmen yönetilen bir kripto para birimi olan XRP, bankalar ve finansal kurumlar arasında sınır ötesi ödemelerin hızlandırılması ve maliyetlerin azaltılması amacıyla oluşturulmuştur. 2011 yılında Arthur Britto, Jed McCaleb ve David Schwartz tarafından geliştirilen bir blok zinciri olan XRP Ledger’ın doğal varlığı olan XRP, birçok nokta ile diğer kripto paralardan ayrılır. Bunlardan biri XRP Ledger’ın madencilik ve çoklu onay mekanizması gerektirmemesi. Bu sayede işleme süreçlerinde Bitcoin ve diğer çoğu kripto para biriminden daha hızlı ve daha verimli olan XRP Ledger, Ripple ağında saniyede yaklaşık bin 500 işlem gerçekleşmesini mümkün kılar.
XRP coin’i diğer kripto paralardan ayıran bir diğer özelliği de onu destekleyen Ripple şirketinin, kripto ekosistemine farklı bir vizyon ile yaklaşması. Ripple, geleneksel finans düzenine karşı oluşturulan Bitcoin, Ethereum ve diğer pek çok kripto paranın aksine mevcut ve yetersiz kalan geleneksel bankacılık sistemini iyileştirmeye odaklanmaktadır. XRP ayrıca diğer kripto paralardan farklı olarak SWIFT işlemleri iyileştirme ve alternatif olma amacı taşır.
Ayrıca pek çok kripto para birimi bağımsız iken ve topluluklara mal edilmişken XRP aksine Ripple tarafından desteklenir ve yönetilir.
XRP Coin Özellikleri
XRP coin’in başlıca özellikleri şunlardır:
XRP coin’in küresel ödemeler için likidite sağlama amacı vardır. XRP, Ripple ağı üzerinde gerçekleşen işlemlerde kullanılan bir köprü para birimi işlevine sahiptir.
XRP Ledger kendi konsensüs protokolünü kullanarak işlemleri çok kısa sürede doğrular. Bu da XRP’yi hızlı ve düşük maliyetli ödemeler için ideal kılar.
XRP transferleri genellikle düşük işlem ücretleri ile gerçekleşir.
XRP’nin merkeziyetçi yapısı ve Ripple Labs şirketinin kontrolü nedeniyle XRP coin kripto para topluluğu içinde tartışmalı bir varlıktır.
XRP ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
XRP hangi ağı kullanıyor?
XRP Ledger’ın yerel token’ı olan XRP, Ripple ödeme ağı tarafından kullanılır. Ripple bir blockchain kullanmaz. Dolayısıyla bir Proof of Work ya da Proof of Stake algoritmasına bağlı değildir.
XRP coin madenciliği yapılıyor mu?
Hayır, XRP coin madenciliği olan bir kripto para değildir.
XRP coin arzı ne kadar?
XRP coin, 100 milyarlık bir maksimum arza sahiptir.
XRP coin nasıl alınır?
XRP coin almak için en güvenli, hızlı ve kolay adres Bithero! Hemen BitHero mobil uygulamasını indirerek XRP coin satın alabilirsin.
XRP için tüm zamanların en yüksek seviyesi nedir?
XRP için tüm zamanların en yüksek seviyesi ₺119,96 değerini görmüştür.
Kaç tane XRP var?
Dolaşımdaki XRP sayısı 55 milyardır.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.