Kripto para sistemi içerisinde yer alan blok zinciri teknolojisi son yıllarda sadece kripto para ile ilgili süreçlerle değil aynı zamanda merkeziyetsiz altyapı çözümleriyle de dikkatleri üzerine çekmektedir. Özellikle son zamanlarda akıllı sözleşmeler, veri güvenliği, kimlik doğrulama gibi pek çok alanda değişimler gerçekleşmiştir. Bugün gelinen bu noktada blok zinciri ağlarının birbirleriyle entegre bir şekilde çalışması ihtiyaçların karşılanması noktasında önemli bir faktördür. Yaşanan gelişmelerin en önemli parçalarından biri de Parachain kavramıdır. Blok zinciri teknolojisinin gelişen dünyası içinde blok zincirlerin paralel olarak çalışmasını destekleyen parachain’ler ölçeklenebilir ve etkileşim kurulabilen blok zinciri modelleri olarak da bilinmektedir. Bu yazımızda senin için parachain kavramının detaylarına değiniyoruz.
Parachain Ne Demek, Ne İşe Yarar?
Parachain nedir, sorusu ile konunun detaylarını incelemeye başlayalım. Parachain’ler Palkadot ve Kusama ekosistemi içerisinde birbirlerine paralel olarak yer alan birinci katman blok zincir yapılarından oluşmaktadır. Ana blok zincir ağına bağlanan Parachains kendi özel işlevlerini meydana getiren bağımsız olarak da adlandırılabilen blok zinciri ağlarıdır. “Paralel chain” yani paralel zincir anlamına gelen bu ifadeden türetilmiştir. Bu terim genel anlamda birden farklı blok zincirinin aynı anda hatta eş zamanlı olarak çalışabilmesini ifade etmektedir. Blok zincirlerinin paralel bir şekilde çalışmasını sağlamasının yanında ölçeklendirilebilir ve etkileşimli bir yapıya da sahiptir. Böylece her bir parachain ayrı bir görevi yerine getirebilmektedir. Paracahin’ler üstlendikleri görevi yerine getirirken diğer blok zincirleri arasında veri ve değer transferi de yapabilir. Parachain blockchain teknolojileri üzerinde işlem hızı ve güvenlik alanında ilerleme kaydedilmesine ön ayak olmuştur. Parachain’ler blok zinciri sistemleri içerisinde iletişim ve operasyonel süreçler için bir bir alan yaratarak ölçeklenebilirlik için optimize edilmiştir. Akıllı sistemlerin desteklenmesinde işe yarayan parachain’ler bu sözleşmelerin tanımlanması noktasında da görev alır.
Parachain Özellikleri ve İşlevleri
Parachain Polkadot blok zincirinin yapamadığı akıllı sözleşmeleri kendi zinciri üzerinde yer vererek katmanlı bir sistem oluşturur. Polkadot sistemi esnek mimari yapısı sayesinde farklı blok zincirleri üzerinde işlemlerini gerçekleştirebilmek için tasarlanmıştır. Parachain yapısı da tam olarak burada devreye girerek birinci katman blok zinciri oluşturur ve Polkadot parachain birlikte çalışmaya devam eder. Ancak Polkadot parachainlerin çalışma sistemi içinde görmek istediği bir kriter vardır. O da; blok zinciri içinde kararlaştırılmış protokole uygun yapıda olmasını talep etmektedir. Parachain’in özelliklerine baktığımızda ise şu şekilde sıralayabilmek mümkündür:
- Polkadot ve Kusama blok zincirlerine bağlı 1. katman blok zinciri yapısı oluşturabilmektedir.
- Blok üretebilme özelliği bulunur.
- Akıllı sözleşmelere ev sahipliği yapabilmektedir.
- Kullanım amaçlarına göre benzersiz yapıda olabilir ya da özelleştirilebilir olma özelliğine sahiptir.
- Röle zincirine bağlı diğer blok zincirleriyle yerel ağ üzerinden etkileşim kurulabilmektedir.
- Sistem içerisinde doğrulayıcılar, yerel belirteçler ve yönetim yapılarının uygun bir sistem barındırmaktadır.
Parachain’lerin Blok Zinciri Üzerindeki Önemi
Parachain’ler blok zincirleri üzerindeki problemlerden biri olan ölçeklendirilebilirlik sorusuna çözüm sunmaktadır. Dolayısıyla blok zincirleri üzerinde önemli bir yere sahiptir. Parachain’ler birden fazla blok zincirinin birbiriyle uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlayarak bu ölçeklendirilebilir olma özelliğini arttırmaktadır. Blok zincirleri arasındaki etkileşimi sağlayabilen parachain’ler böylece kompleks olarak görülen uygulamaların geliştirilmesine de katkı da bulunur. Böylece blok zinciri teknolojisi kripto para sistemi dışına çıkarak daha geniş bir kullanım alanına erişilebilmektedir. Blok zinciri teknolojisinin gelişebilmesi konusunda parachain teknolojine birçok görev düşmekte ve bu görevi yerine getirebilmektedir.
Paracahin’in Sağladığı Avantajlar
Parachain teknolojisi blok zinciri ağları üzerinde birçok avantajlı durumu da beraberinde getirmektedir. Bu avantajlar ise şu şekilde sıralanabilir:
- Parachain teknolojisi blok zincirleri üzerinde birden fazla işlemi işleyebilme özelliğine sahiptir. Böylece blok zincirlerindeki işlemlerin kısa sürede gerçekleştirilebilmesini sağlar.
- Blok zinciri üzerinde yer alan ve işlem gören ağların güvenlik seviyesini artırmaktadır. Özellikle merkeziyetsiz uygulamalar üzerinde sağlam bir temel oluşmasına yardımcı olur.
- Parachain teknolojisi üzerinde gerçekleşen her işlem birbirinden bağımsız bir şekilde işlemektedir. Böylece ağ üzerinde meydana gelebilecek saldırı ve aksaklıklar diğer bir ağı etkilememektedir. Böylece ağ üzerinde yüksek bir güvenlik çemberi vardır.
- Parachain’ler bulunduğu ağ üzerindeki işlem yükünü yani kendi kapasitesi içindeki yükü dağıtmak yüksek işlem hacimlerinde düşük işlem maliyetleri sağlamaktadır.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, müşterilerin ve diğer yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan BitHero Kripto Varlık Alım Satım Platformu A.Ş. sorumlu tutulamaz. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.