Kripto para piyasası ve borsada alım – satım yaparken sıkça karşılaşılan emirlerden biri limit fiyatlı emirler oluyor. Yatırımcıların portföylerini yönetebilmelerini kolaylaştıran emir türlerinden biri olan limit fiyatlı emir nedir, sorusu kripto para ve borsa sektörüne yeni girmiş kişiler tarafından merak ediliyor. Genel bir ifadeyle limit fiyatlı emir, yatırımcıların alım – satım yapabilmesini kolaylaştıran emir tipleri arasında yer alıyor. Risk yönetimi ve stratejik açıdan önemli olan limit fiyatlı emirler, birçok avantaja da sahip. Borsa alanında sıklıkla kullanılan bu emir tipi, yatırımcıların yalnızca ne alacaklarının yanında hangi fiyattan alacaklarını da dikkatli bir şekilde planlamalarını sağlıyor. Limit fiyatlı emirler yatırımların kontrol edilebilmesine de imkan sağlarken, sürekli değişen piyasa şartları içinde sabit fiyat üzerinden işlem yapabilme imkanı sunması hem profesyonel hem de yeni başlayan yatırımcılar için önemli bir araç olduğunu ortaya koyuyor..
Limit Fiyatlı Emir Ne Demek?
Limit emirleri genellikle bir piyasaya girmek ve kâr elde etmek için kullanılıyor. Ayrıca yatırımcılar, genellikle alım satım işlemi ile ilgili fiyatlar üzerinde daha fazla kontrole sahip olmak için limit emirlerini kullanıyorlar. Limit emirler yalnızca fiyatın emir şartlarını karşılaması halinde gerçekleşiyor. Yani finansal varlığını satmak veya bir finansal varlık satın almak istediğinde, piyasada yalnızca belirlediğin fiyat aralıkları olduğunda işlem gerçekleşiyor. Son olarak bir limit emri, emir yerine getirilene kadar veya yatırımcı emri iptal edene kadar gün boyu belli sayıda geçerli olabiliyor.
Limit Emri Nasıl Çalışır?
Bir limit emri nasıl çalışır onu da doğru bir şekilde öğrenmek çok önemli. Bunu örnekler üzerinden anlatalım. Mesela 1 Bitcoin (BTC) şu an 65 bin dolar diyelim. Sen diyorsun ki: “Fiyat 62 bin dolara düşerse 1 adet BTC almak istiyorum.” Böylece alım limit emrini 62 bin dolar olarak belirlemiş oluyorsun. Fiyat senin belirlediğin bu seviyeye veya daha aşağıya gelirse işlem otomatik olarak gerçekleşiyor. Gelmezse sistemde emir beklemeye devam ediyor. Tam tersi elinde satışa çıkarmak istediğin 1 adet BTC olduğunu düşün. Sen satış limit emri ile şunu diyebilirsin: “Fiyat 70 bin dolara çıkarsa satmak istiyorum.” Böylece limit emrini 70 bin dolar olarak belirlemiş oluyorsun. Fiyat o seviyeye veya daha yukarıya çıkarsa BTC satılmış oluyor. Bu kadar basit.
Aynısını hisse senedi üzerinden de anlatabiliriz: Örneğin, şu anda 17 dolardan işlem gören bir şirket hissesini satın almak isteyen bir yatırımcıyı düşün. Yatırımcı 14 dolara bir limit satın alma emri belirlerse, hisse senedi fiyatı 14 dolara veya daha düşük bir değere düşerse hisse senedini satın alacaktır. Tersine, bir başka yatırımcı da bu şirketin hisse senetlerine sahip olabilir ve fiyat artarsa bunları satmak isteyebilir. Yatırımcı, yalnızca fiyat 20 dolara veya daha yükseğe çıkarsa hisseleri satışa çıkarmak isteyebilir. Bu durumda 20 dolarlık bir limit satış emri belirleyebilir.
Limit Fiyatlı Emrin Avantajları
Yatırım yaparken doğru adımlar atabilmeyi sağlayan limit fiyatlı emirler, sahip oldukları özellikleri sayesinde daha kazançlı bir sonuca ulaşabilmeyi sağlar. Birçok avantajı da beraberinde getiren bu özellikler şu şekilde sıralanabilir:
- Limit fiyatlı emir tipinin kullanımı yapılacak alım – satım işlemleri için devamlı takip etmeye gerek yoktur. Piyasa fiyatı belirlenmiş olan değere ulaştığında otomatik olarak gerçekleşmektedir.
- yatırım aracı üzerinden verilen alım – satım işlemlerinde alım işlemi en yüksek seviyede verilirken satım işlemlemlerinde işlemi sırasında dengeyi ve minimum tutarı sağlamak için limit fiyatlı emirlerden faydalanılmaktadır. Böylece yatırımcı istediği tutar üzerinden elimit emri verebilmektedir.
- Limit fiyatlı emirlerin bir diğer fayda sağlayan özelliği ise otomatik işlem yapabilme özelliğine dayanarak her gün ve her saatte talimat verebilme özgürlüğü bulunmaktadır.
- Limit fiyatlı emir tipi, yatırımcıların işlem yapmak istediği fiyatı belirlenmesine olanak sağladığı için fiyat kontrolü yapabilmesini sağlar.
- Ani fiyat dalgalanmalarındandan etkilenmemesini sağlayarak riski azaltarak zararlı işlemlerin önüne geçebilir.
- Planlı bir şekilde yatırım yapabilmeyi destekleyen bu emir tipi belirli stratejileri kullanarak fiyat hedeflerini belirleyebilme imkanı sağlar.
Limit Fiyatlı Emir Nasıl Yapılır?
Merak edilenlerden biri de limit fiyatlı emir nasıl yapılır sorusudur. Oldukça basit adımlara sahip olan bu emir tipi alım – satım yapmak istediğin varlık için en yüksek ve en düşük değeri belirleyerek işlem yapılmasını istediğin miktarı da belirterek emir verebilirsin. Verilen emir emir defterine işlenerek piyasa fiyatını belirlediği miktara veya daha iyi tutara ulaştığında istene işlem gerçekleşir. Piyasanın genel durumunu göz önüne alarak verilen emir birkaç ay geçerli olacak şekilde verilmesi önemlidir.
Limit Fiyatlı Emir Ne Zaman Kullanılır?
Limit fiyatı baz alınarak verilen emir tipleri belirlenen stratejiye göre yatırımcının istediği zaman kullanabileceği bir emir tipidir. Fakat bazı durumlarda kullanılması faydalı olabilmektedir. Bunların başında yatırım araçlarının piyasa fiyatından memnun olunmadığı durumlar limit fiyatlı emir kullanılabilir. Belirli bir alım – satım stratejisi uygulanıyorsa da bu emir tipi ideal bir seçenektir. Sahip olduğun yatırım aracı daha uygun bir seviyelere geleceğine dair bir öngörü varsa yine limit fiyatlı emir kullanılabilir. Fiyat değişimlerinden kaçınmak için de bu emir tercih edilebilmektedir. Tüm bunların yanında piyasa takibi yapılamıyorsa da bu emir tipi mutlaka kullanılmalıdır.
Limit Emirleri ve Piyasa Emirleri
Bazen yatırımcılar limit emri mi piyasa emri mi verilmeli diye düşünebiliyor. Bu yüzden piyasa emrini de anlamak önemli. Bir yatırımcı bir finansal varlık satın almak veya satmak için emir verdiğinde, fiyat açısından limit emri dışında bir ana seçeneği daha vardır. Piyasa emri, bir finansal varlığı anlık piyasa fiyatından hemen almak veya satmak için kullanabileceğin emir türüdür. Örneğin 1 adet Bitcoin (BTC) almak için piyasa emri veriyorsun. Borsa sistemi, satış sırasındaki en düşük fiyatlı BTC’yi bulup sana o fiyattan BTC’yi satıyor. Tam tersi BTC satmak istiyorsan alış sırasındaki en yüksek teklif kimdeyse, ona satmış oluyorsun. Her iki durumda da işlem hemen gerçekleşiyor. Ancak limit emrinden farklı olarak piyasa emri verdiğin zaman fiyatı sen belirlemiyorsun, piyasa belirliyor. Yani bir piyasa emri, emrin hızlı bir şekilde yürütülmesiyle ilgileniyor. Fiyat ikinci planda kalıyor.
Dilersen Emir Tipleri Nelerdir? yazımıza da göz atabilirsin.
Limit Emir ve Stop Limit Emir Arasındaki Fark Nedir?
Bu iki emir tipinin farklarını anlamak da çok kritik. Stop limit emrinin içinde iki aşama var. Stop fiyatı, limit emrinin aktif hale gelmesini sağlayan bir eşik gibi düşünebilirsin. Bir diğer deyişle stop fiyat, emrin aktif hale gelmesini tetikliyor. Buna “stop limit tetikleme fiyatı” deniyor. Bunu bir örnekle açıklayalım:
Bir yatırımcının elinde 1 tane Ethereum var diyelim ve güncel fiyatı 50 bin dolar. Yatırımcı, fiyat 45 bin dolara düşerse satış emri verip daha fazla zarar etmeden çıkmayı isteyebilir. Böyle bir senaryoda tetiklenen “stop fiyat” 45 bin dolar, limit fiyat ise yaklaşık olarak 44 bin 800 dolar olabilir. Yani Ethereum’un fiyatı 45 bin dolara düştüğünde borsa otomatik olarak 44 bin 800 dolardan satmak için bir emir oluşturabilir.
Özetlersek; limit emrinde fiyatı sen belirliyorsun. Stop limit emirde ise fiyat belli bir seviyeye ulaştığında aktifleşiyor. Stop limit emir, genelde zararı durdurmak ya da kâr almak için kullanılıyor.
Limit Emri Ne Kadar Süreyle Geçerlidir?
Limit emrinin geçerlilik süresi, genellikle aracı kurumun politikasına bağlı. Birçok aracı kurum, yalnızca günlük işlemler için limit emirlerini kabul ediyor. Ancak 30’luk aralıklarla (30 gün, 60 gün, 90 gün) süre tanıyan aracılar da var. Belirlediğin kripto para veya başka bir finansal varlık bu süre içinde istediğin fiyata ulaşmazsa, emrin otomatik olarak iptal ediliyor.
Limit Emrim Neden Gerçekleşmedi?
Bir limit emri birkaç nedenden dolayı gerçekleşmeyebilir. Verdiğin limit emri, yalnızca piyasa fiyatları limit fiyatına ulaştığında gerçekleşebilir. Bir varlık, senin satın alma fiyatının üzerinde veya satış fiyatının altında işlem görüyorsa fiyat değişikliği olana kadar muhtemelen işlem gerçekleşmeyecektir. Ayrıca bir limit emri yalnızca bir finansal varlığın likiditesi varsa gerçekleşebilir. Örneğin 100 adet hisse için bir limit satın alma emri verdin ancak o anda sistemde senin limit fiyatına uygun olarak yalnızca 50 hisse var. Bu durumda da limit emri yalnızca kısmen gerçekleşebilir. Bunun yanı sıra teknik bir sorun veya ağ problemleri yaşanıyorsa gecikmeler olabilir.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, müşterilerin ve diğer yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan BitHero Kripto Varlık Alım Satım Platformu A.Ş. sorumlu tutulamaz. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.