Bitcoin (BTC) hakkında her geçen gün yeni bir şey öğreniyoruz. Akıllara en çok takılan sorulardan biri “Şu anda kaç tane Bitcoin var?” sorusu oluyor. Sonuç olarak maksimum 21 milyon BTC var ve daha fazlasını üretmek mümkün değil. Ancak dolaşımda olan Bitcoin sayısı ve kalan BTC’nin ne zaman çıkarılacağı sıklıkla araştırılıyor. Bu yazıda sadece sayıları değil, bu sayıların neden önemli olduğunu, nasıl hesaplandığını ve daha fazlasını ele alıyoruz. Hazırsan birlikte keşfedelim!
Toplam Kaç Bitcoin Var?
Toplam olarak ne kadar Bitcoin var bakıldığında; Bitcoin’in maksimum arz sınırı 21 milyon. Bu sayı, Bitcoin’in kurucusu Satoshi Nakamoto tarafından 2009’da sistemin kodlarına sabitlendi ve değiştirilemiyor. Yani dünyada asla 21 milyondan fazla Bitcoin olmayacak. Sınırsız arza sahip para birimlerinin aksine, Bitcoin’in maksimum arzı 21 milyon olduğu için BTC ender varlıklardan biri olarak öne çıkıyor. Dolayısıyla yeni Bitcoin üretiminin bir sınırı var. Bu yüzden finans sektöründe BTC için sık sık “dijital altın” benzetmesi yapılıyor.
Neden Toplamda Sadece 21 Milyon Bitcoin Var?
Bu soru, Bitcoin dünyasında en çok merak edilen sorulardan biri. Örneğin neden 50 milyon değil de tam olarak 21 milyon veya neden sınırsız değil? BTC’nin yaratıcısı Satoshi Nakamoto, sistemi enflasyona karşı dayanıklı yapmak için sınırlı arz sistemini getirdi. Ayrıca bu 21 milyon sınırı, hem arz-talep dengesini hem de ödül modelini korumak için seçilmiş olabilir. Eğer sayı çok büyük olsaydı “BTC’nin azaldığı” hissi olmayabilirdi. Tam tersi çok küçük olsaydı az sayıda kullanıcıyla sınırlı kalabilirdi.
Bunun yanı sıra 21 milyon, BTC içerisindeki sisteminden kaynaklanıyor. Buna göre ilk dört yıl boyunca madencilere, çıkarılan her yeni blok için 50 Bitcoin ödül verildi. Yaklaşık her dört yılda bir gerçekleşen halving (yarılanma) ile beraber bu ödülün değeri düşüyor. Yani 50 Bitcoin ödülden sonraki yarılanma döneminde, madencilere çıkardıkları yeni blok için bu kez 25 BTC ödül verildi. Bu yarılanma olayı devam ettikçe verilen Bitcoin ödülü azalıyor. Dolayısıyla 21 milyon, aslında ödül sisteminin kendisinden doğan bir tavan sayı. Ödül, sonunda sıfıra ulaşana kadar yarıya indirilmeye devam edecek ve bu noktada daha fazla yeni Bitcoin yaratılamayacak.
Şu An Dolaşımda Kaç Tane Bitcoin Var?
Toplam Bitcoin sayısı ile dolaşımda olan Bitcoin sayısı farklı şeyler. Toplam çıkarılabilecek BTC sayısının 21 milyon olduğunu söylemiştik. Haziran 2025 tarihi itibarıyla dolaşımda yaklaşık 19.7 milyon Bitcoin var. Bu demek oluyor ki çıkarılabilecek toplam Bitcoin’in %93’ünden fazlası şimdiden üretildi. Geriye kazılabilecek ve çıkarılabilecek yaklaşık 1.3 milyon BTC kaldı. Bitcoin’in var olduğu nispeten kısa süre göz önüne alındığında bu büyük bir sayı gibi görünebilir. Ama kalan Bitcoin’lerin hepsi hemen piyasaya sürülmüyor çünkü BTC’nin sistemi bunu bilinçli olarak yavaşlatıyor.
Tüm Bitcoin’ler Ne Zaman Çıkarılacak?
Kalan tüm Bitcoin’lerin çıkarılacağı tarih, sistemin madencilik ödüllerine bağlı olarak planlanmış durumda. Yaklaşık her 4 yılda bir gerçekleşen “halving” (ödül yarılanması) olayları nedeniyle yeni Bitcoin üretimi giderek azalıyor. Bu yüzden kalan tüm Bitcoin’lerin yaklaşık olarak 2140 yılında çıkarılması tahmin ediliyor. Bir başka deyişle teorik olarak toplam 21 milyon BTC’nin tamamının çıkarılması 2140 yılında gerçekleşecek. Bu yılı nereden öngörüyoruz? Yukarıda da bahsettiğimiz yaklaşık her 4 yılda bir gerçekleşen “halving” (yarılanma) olaylarından. Bitcoin yarılanması her 210 bin blokta veya yaklaşık dört yılda bir gerçekleşiyor. Daha spesifik olarak, her 10 dakikada bir arza giren yeni BTC sayısı azalıyor. Bu hesaba göre son BTC’nin çıkarılacağı yılın 2140 olacağı bekleniyor.
Neden Hâlâ 21 Milyon BTC’ye Ulaşamadık?
Bitcoin üretimi “madencilik” denen bir süreçle gerçekleşiyor ama bu süreç aynı hızda devam etmiyor. Yukarıda da dediğimiz üzere yaklaşık her 4 yılda bir gerçekleşen bir olay var: Halving, yani yarılanma. Buna göre blok başına verilen ödül periyodik olarak yarıya düşüyor. Geçmişten günümüze bu ödül ve yarılanmalar şöyle oldu:
- 2009: 50 BTC
- 2012: 25 BTC
- 2016: 12.5 BTC
- 2020: 6.25 BTC
- 2024: 3.125 BTC
- 2028 (tahmini): 1.5625 BTC
Bu yüzden madencilik yavaş yavaş azalıyor. Bu da 21 milyon Bitcoin’e ulaşılmasını geciktiriyor.
21 Milyon Bitcoin’in Tamamı Çıkarıldığında Ne Olacak?
Eğer öngörüldüğü gibi son BTC 2140 yılında çıkarılırsa o tarihten sonra artık yeni Bitcoin üretilemeyecek. Madenciler o noktadan sonra madencilik işlemleri yapamayacak ve yeni BTC çıkaramayacak. Ancak Bitcoin ağı çalışmaya devam edecek. Madenciler, yeni BTC yerine işlem ücretleri üzerinden ödüllendirilecek. En azından öngörülen senaryo bu şekilde.
Dolaşımdaki Bitcoin’ler Aktif Bitcoin’ler mi?
Hayır hepsi değil. Dolaşımdaki Bitcoin sayısı, şu ana kadar üretilen/çıkarılan tüm Bitcoin’ler anlamına geliyor. Ama kayıp, çalıntı gibi olası durumlardan ötürü bunların hepsi aktif değil.
Kaç Bitcoin Kayboldu?
Kaybolan Bitcoin miktarının kesin bir sayısını belirlemek zor ama şunu diyebiliriz: Cüzdanın anahtarını kaybedersen, içindeki BTC’ye sonsuza kadar erişemezsin. Buna göre özel anahtarlarını kaybeden pek çok kişi, Bitcoin’lerine erişimlerini kaybetmiş olabilir. Ayrıca unutulan cüzdanlar veya bilgilerini başkasıyla paylaşmadan vefat eden kullanıcılar olabilir. Bazı tahminlere göre yaklaşık 3–4 milyon BTC sonsuza kadar kaybolmuş olabilir.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, müşterilerin ve diğer yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan BitHero Kripto Varlık Alım Satım Platformu A.Ş. sorumlu tutulamaz. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.